A.Ç.E. 0.216.545.32.55 / 56
Özel Bloğumuz

Beyin fırtınası yapıyoruz.





ÇOCUKLAR SORUN ÇÖZÜYOR

Uygulamış olduğumuz ‘Beyin Fırtınası’ etkinliği Dr.De bono tarafından geliştirilmiş ve ezberciliğe iten kalıplaşmış öğrenme modeline karşı Yaratıcı Düşünmeyi ön plana çıkaran bir etkinliktir. Amacımız yönergemiz ışığı altında konu edilen soruna, cocuğun özgür bir ortamda,dilediğince cevap vermesi ve böylece hem yaratıcı düşünme gücünü geliştirmek, hem de olaylara karşı çocuğumuzun ve yakın çevresinin bakış açısını gözlemlemektir.
 Çünkü bu tip etkinliklerde çocuğumuzun bulduğu pratik çıkış yolu, onun ve yakın çevresinin problemleri nasıl değerlendirdiği, analiz ettiği ve nasıl bir çıkış yolu aradığı ile direk bağlantılıdır. 

Örneğin bir kedi ve köpek problemi aslında politik bir sorundur: Birbirinden farklı olan insanların birbirleriyle kavga etmelerini engellemek ! Bu farklar ırksal, dini, ideolojik ya da ulusal temeller üzerine olabilir.Kediler ve köpekler, ırksal ve kültürel açıdan herhangi iki insan grubu kadar farklıdır ve geleneksel olarak birbirleriyle durmadan kavga ettikleri düşünülür.

Çocukların bir kısmı bu kavgaya psikolojik (örn. Kedi ve köpek arkadaş olmaya karar verdiler), bir kısmı da fiziksel yollarla(örn. Kedi ile köpeğin arasına engel koyarım )çözüm bulmuştur.
Bir kedi ile köpeğin kavgasını durdurmak için, bu sorunu kendi başlarına çözmeleri gerekmektedir.
Çocuklarımızın çözüm yollarını incelediğimizde aslında yetişkinlerin düşüncelerinden hiç de farklı olmadığını görmekteyiz.

Bunu da kedi-köpek probleminden örneklerle açıklamak yerinde olacaktır.Çocukların en sık cevaplar aslında değişik ülkelerin olaylara bakış açılarıyla benzerdir.
Örn.:Kedi ve köpeğin boynuna zincir takarım.(vize,pasaport,…..gereklilikleri)
Örn.:Kedi ve köpeğe ayrı ayrı yemek veririm(Dikkati başka yöne çekme)
Örn.:3. Bir kişi korur (Güçlü arkadaşın varsa daha az düşmanın olacaktır.)
Örn.:Ayrı yerlerde bulunmak (Ulusal sınırlar içine koymak)

Tüm bu etkinlik sırasında çocuğun bulduğu çözümün doğru/yanlış sınıflandırılmasının olmaması, kabul edildiklerini ve kendi fikirlerine değer verildiğini hissetmeleri, kendilerine olan güveni artırmaktadır.
Sistemli bir şekilde uyguladığımız  Çocuklar sorun çözüyor etkinliğini kısaca
 ‘’ İnsan düşüncesini daha kaliteli kılmak için yapılan yatırım ‘’ olarak özetleyebiliriz.

Dünyada her geçen gün yaygınlaşan bu etkinliği ‘’Türkiye’ de okul öncesi eğitimde ilk defa uygulamaktan (1997 ) ve bu kadar olumlu sonuçlar almaktan dolayı bizler çok büyük zevk aldık. Umarız tüm velilerimizle de aynı duyguları paylaşırız…


İletişim

Adres : Palandöken Sok. No:2 Erzurum Sitesi Altunizade Üsküdar/istanbul
(Hafize Özal İlköğretim Okulu arkası)
Tel : 0216 545 32 55 - 56
E-Mail : info@altunizadecocukevi.com   Altunizade Çocuk Evi

Ziyaretçi Sayısı


Arama

Biraz Düşünelim

Öğretmen bir kandile benzer, kendini tüketerek başkalarına ışık verir.

Mustafa Kemal ATATÜRK
Copyright © 2015 Altunizade Çocuk Evi